www.diy2010.com - Οδηγίες με Video και Φωτογραφίες για τη
συντήρηση & διαχείριση ακινήτων, Ηλεκτρολογικά - Υδραυλικά - Βαψίματα, 
Γυψοσανίδες, Μόνωση, Κλιματιστικά, Κλειδαριές,
Ενέργεια, Μίσθωση & Φορολογία κ.α.

diy2010.com - Φτιάξτο μόνο σου και σώσε τα λεφτά σου

Χρώματα & Βάψιμο

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

Χρώμα είναι το υλικό που καλύπτει μία επιφάνεια (όπως ξύλο, πλαστικό, τσιμέντο, σοβάδες, ύφασμα, σίδερο, αλουμίνιο κτλ) και σχηματίζει μια ενιαία λεπτή μεμβράνη (φιλμ) στέρεα προσκολλημένη σε αυτήν. Η επικάλυψη των επιφανειών με χρώμα (βαφή) γίνεται για λόγους προστασίας και αισθητικής.

Τα χρώματα συνήθως αποτελούνται από 4 βασικά συστατικά (πρώτες ύλες) :        

Α. Ένα συνδετικό μέσο (φορέας) υδατοδιαλυτό ή υγρό (ρητίνη) ή  παραγώγων πετρελαίου (white spirit κτλ). Ο φορέας αυτός προσδίδει κατά βάση την ταυτότητα και την ποιότητα στο χρώμα αλλά και μια σειρά από σημαντικές ιδιότητες όπως πρόσφυση, αντοχές, στέγνωμα κλπ.                                     

ΒΔιάφορα στερεά όπως πιγμέντα, οργανικά και ανόργανα χρωστικά, γεμιστικά/πληρωτικά μέσα κτλ. Τα χρεωστικά προσδίδουν στο χρώμα την απόχρωση του, την ικανότητα κάλυψης των επιφανειών (καλυπτικότητα) ενώ τα πληρωτικά δίδουν όγκο. Τα καλής ποιότητας χρώματα πρέπει να περιέχουν περισσότερα χρεωστικά και λιγότερα πληρωτικά μέσα.

Γ. Βοηθητικά υλικά όπως διασπορείς, αντιαφριστικά, αντικαθιστικά,στεγνωτικά, μυκητοκτόνα  κτλ. Αυτά αποτελούν το μικρότερο ποσοστό των συστατικών του χρώματος, αλλά βοηθούν στη σωστή μίξη και κατεργασία του χρώματος και ταυτόχρονα του προσδίδουν τις τελικές ιδιότητες του χρώματος, ώστε να μπορεί να επικαλύπτει τις διάφορες επιφάνειες σχηματίζοντας τη μεμβράνη(φιλμ) που τις προστατεύει και τις διακοσμεί.             

Δ. Διαλύτες (μέσο αραίωσης-διασποράς) που είναι το νερό ή διάφορα παράγωγα πετρελαίου και βοηθούν στην σωστή ροή και εφαρμογή του χρώματος. Ο φορέας(συνδετικό μέσο) είναι διεσπαρμένος μέσα στον διαλύτη(νερό ή whitespirit)  σε μορφή γαλακτώματος (ομογενές μείγμα). Κατά την ξήρανση-στέγνωμα, όσο εξατμίζεται ο διαλύτης(νερό), τα σωματίδια πλησιάζουν μεταξύ τους ώσπου κάποια στιγμή συντήκονται σχηματίζοντας τον υμένα(φιλμ) του χρώματος που καλύπτει την επιφάνεια.

Βέβαια όσο και να ψάξετε στις συσκευασίες των χρωμάτων δεν θα βρείτε καταγραμμένα ούτε τα συστατικά ούτε και τις αναλογίες τους στο τελικό προϊόν. Για ευνόητους λόγους οι κατασκευαστές το αποφεύγουν και μάλιστα υπάρχει νόμος που τους απαλλάσσει από αυτή την υποχρέωση. 

Όλες οι αποχρώσεις των χρωμάτων προέρχονται από τα 3 βασικά χρώματα :     

ΚΟΚΚΙΝΟ-ΜΠΛΕ-ΚΙΤΡΙΝΟ

Μαζί με ΜΑΥΡΟ & ΑΣΠΡΟ τα 3 αυτά χρώματα συνδυάζονται σε κατάλληλες αναλογίες και δίνουν ολόκληρη την κλίμακα των χρωμάτων.

Όταν αναμειγνύονται 2 βασικά χρώματα προκύπτει ένα  δευτέρων χρώμα.      

ΚΟΚΚΙΝΟ + ΚΙΤΡΙΝΟ = ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΚΙΤΡΙΝΟ + ΜΠΛΕ = ΠΡΑΣΙΝΟ                                                              

ΜΠΛΕ + ΚΟΚΚΙΝΟ = ΒΙΟΛΕΤΙ

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ  ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΕ ΒΑΨΙΜΑΤΑ

ΥΔΡΟΧΡΩΜΑ

Χρησιμοποιείται κυρίως σε ταβάνια, λουτρά, κλιμακοστάσια, αποθήκες. Είναι μείγμα λευκού υδράσβεστου διαλυμένου σε νερό με προσθήκη διογκωτικών συστατικών και κόλλας. Η τελευταία αυξάνει την ικανότητα συγκόλλησης των κόκκων μεταξύ τους και την πρόσφυση του υδροχρώματος στις επιφάνειες.  Έχει την ιδιότητα να αφήνει ανοιχτούς του πόρους των επιφανειών με αποτέλεσμα να αναπνέει ο χώρος και να μην έχουμε προβλήματα έντονης συμπύκνωσης υδρατμών.

ΠΛΑΣΤΙΚΟ

Είναι το βασικό χρώμα για χρήση σε εσωτερικούς χώρους από δομικά υλικά και έχει ως διαλύτη το νερό. Παρουσιάζει αντοχή, ευκολία στη χρήση και μπορεί να καθαριστεί με νερό. Προσφέρει ματ ή σατινέ φινίρισμα. Αραιώνεται με νερό σε ποσοστό 10%.

ΑΚΡΥΛΙΚΟ

Είναι το βασικό χρώμα για χρήση σε εξωτερικούς χώρους και έχει ως διαλύτη το νερό. Καλύπτει επιφάνειες από σοβά, μπετόν, τούβλα, ξύλο. Προσφέρει στεγανοποίηση και αδιαβροχοποίηση στις επιφάνειες που εφαρμόζεται. Αραιώνεται με νερό σε ποσοστό 10%.

ΤΣΙΜΕΝΤΟΧΡΩΜΑ

Χρησιμοποιείται κυρίως σε εξωτερικές επιφάνειες από εμφανές μπετόν αλλά και τούβλα ή σοβά. Παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή και διατίθεται σε δυο κατηγορίες νερού και διαλύτου.

ΡΕΛΙΕΦ

Είναι υλικό ανάγλυφο με βάση το πλαστικό χρώμα, εξαιρετικά ανθεκτικό με μονωτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς και εσωτερικούς τοίχους ανεξαρτήτως υλικού (μπετόν, τούβλα κτλ).

ΒΕΡΝΙΚΟΧΡΩΜΑ                                                                                         

Με αυτή την κατηγορία χρωμάτων βάφουμε ξύλινες και μεταλλικές επιφάνειες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Έχουν ως διαλύτη το νερό (νέα τεχνολογία) ή το νέφτι/whitespiritκαι ως φορέα (συνδετικό μέσο) συνήθως το λινέλαιο. Για αυτό και παλαιότερα αναφερόταν ως λαδομπογιές. Σχηματίζουν ένα ελαστικό, και παράλληλα σκληρό φιλμ χρώματος, με υψηλές αντοχές στην ηλιακή ακτινοβολία, στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τη ρύπανση.

Εφαρμόζονται σε νέες ή βαμμένες και κατάλληλα προετοιμασμένες επιφάνειες, όπως ξύλα, μέταλλα καθώς επίσης και σε πόρτες, κουφώματα, ντουλάπια, παράθυρα, κιγκλιδώματα, φράχτες κτλ.

Αρκετές φορές στα καταστήματα όταν αναζητάμε χρώματα για ξύλο ή μέταλλο  θα συναντήσουμε κουτιά με ονομασίες  ριπουλίνη ή ντουκόχρωμα, που όμως δεν πρέπει να μας μπερδεύουν διότι πρόκειται ουσιαστικά για το ίδιο υλικό (βερνικόχρωμα).

Η ριπουλίνη χρησιμοποιείτε κυρίως σε ξύλινες επιφάνειες (πόρτες, κάσες, ντουλάπες κτλ) και σε εσωτερικούς χώρους.