www.diy2010.com - Οδηγίες με Video και Φωτογραφίες για τη
συντήρηση & διαχείριση ακινήτων, Ηλεκτρολογικά - Υδραυλικά - Βαψίματα, 
Γυψοσανίδες, Μόνωση, Κλιματιστικά, Κλειδαριές,
Ενέργεια, Μίσθωση & Φορολογία κ.α.

diy2010.com - Φτιάξτο μόνο σου και σώσε τα λεφτά σου

Νυκτερινό Τιμολόγιο Ρεύματος

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Βασική προϋπόθεση για χορήγηση νυκτερινού τιμολογίου μέχρι το τέλος του 2013, ήταν να υπάρχει αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης (χρώμα μπλε 1,5 τχ) που συνδέει τον μετρητή της ΔΕΗ με τον ηλεκτρικό πίνακα της οικίας.

Σε καινούριες οικοδομές (τελευταία 10ετία) συνήθως κατά την φάση της κατασκευής τοποθετείται τέτοιος αγωγός. Σε παλαιότερες όμως δεν υπήρχε και θα έπρεπε να απευθυνθείτε σε ένα ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη ό οποίος και θα αναλάμβανε να τοποθετήσει αυτόν τον πρόσθετο αγωγό και να σας παραδώσει ένα ηλεκτρολογικό σχέδιο (υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη – ΥΔΕ) για να το καταθέσετε στην αρμόδια τεχνική υπηρεσία του Ηλεκτρικού Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ).

Από τις αρχές του 2014 πλέον έχει καταργηθεί η ρύθμιση της υποχρεωτικής τοποθέτησης του αγωγού πρόσθετης εξυπηρέτησης, ως προαπαιτούμενου για τη χορήγηση του νυκτερινού τιμολογίου. Επίσης δεν χρειάζεται η προσκόμιση νέου ηλεκτρολογικού σχεδίου (υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη – ΥΔΕ), εφόσον δεν έχει λήξει η ισχύς του υπάρχοντος. Τα ηλεκτρολογικά σχέδια για τις οικίες έχουν ισχύ 14 έτη.

Αυτό το γεγονός είναι εξαιρετικά θετικό διότι η τοποθέτηση του αγωγού αυτού δεν ήταν είναι πάντα δυνατή. Ιδιαίτερα σε πολύ παλαιές οικοδομές που υπάρχουν μεταλλικά κουτιά (χελώνες) στους μετρητές ρεύματος, ήταν εξαιρετικά δύσκολη η χορήγηση νυκτερινού τιμολογίου διότι συνήθως δεν μπορούσε να τοποθετηθεί ο πρόσθετος αγωγός και ο χρονοδιακόπτης που χρειαζόταν για την ενεργοποίηση αυτού του τιμολογίου.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να απευθυνθείτε πρώτα στην υπηρεσία Διαχείρισης των Ηλεκτρικών Δικτύων, που πλέον ονομάζεται ΔΕΔΔΗΕ (πρώην τεχνική υπηρεσία της ΔΕΗ) και να καταθέσετε αίτημα χορήγησης νυκτερινού τιμολογίου. Από τον Ιανουάριο 2016 για αιτήματα χορήγήσης νυκτερινού τιμολογίου αλλά και πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν στο πενταψήφιο 11500 Τηλεφωνικό Κέντρο Ενημέρωσης Καταναλωτών ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ.

Εφόσον εγκριθεί το αίτημα της χορήγησης νυκτερινού τιμολογίου ο Διαχειριστής του Ηλεκτρικού Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ), θα σας καλέσει να υπογράψετε την σύμβαση σύνδεσης του νυκτερινού τιμολογίου. Αν έχει λήξει το υπάρχον ηλεκτρολογικό σχέδιο του ακινήτου, τότε θα βρείτε έναν ιδιώτη ηλεκτρολόγο που θα σας κάνει ένα καινούργιο.

Επίσης καλό είναι να ζητήσετε από τον ηλεκτρολόγο να σας τοποθετήσει ένα ενδεικτικό λαμπάκι (LED) στον ηλεκτρικό πίνακα της οικίας το οποίο θα ανάβει όταν ισχύει η μειωμένη χρέωση, ώστε να έχετε καλύτερη εικόνα για το πότε ενεργοποιείται το νυκτερινό τιμολόγιο.

Στην περίπτωση που ο λογαριασμός ρεύματος δεν εκδίδεται στο όνομά σας, πριν την υποβολή του αιτήματος χορήγησης του νυκτερινού τιμολογίου στον ΔΕΔΔΗΕ, πρέπει  να απευθυνθείτε σε ένα Κατάστημα της Εμπορίας ΔΕΗ για να υπογράψετε συμβόλαιο προμήθειας ρεύματος. Για την υπογραφή συμβολαίου ρεύματος πρέπει να έχετε μαζί σας  ταυτότητα,  εκτύπωση ΑΦΜ, ένα παλαιό λογαριασμό ρεύματος και πιθανόν να χρειαστεί ένα παραστατικό που να δείχνει την σχέση που έχετε με το ακίνητο (πχ μισθωτήριο).

ΕΞΟΔΑ – ΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΚΟΣΤΙΣΕΙ Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Αν το ηλεκτρολογικό σχέδιο της οικίας έχει λήξει, θα πρέπει να υπολογίσετε ένα ποσό για τον ηλεκτρολόγο που θα αναλάβει να σας φτιάξει νέο ηλεκτρολογικό σχέδιο.  Από τον Νοέμβριο του 2012 έχει αλλάξει ο τύπος του ηλεκτρολογικού σχεδίου και δυστυχώς πλέον θα χρειαστείτε στην καλύτερη περίπτωση περίπου 100 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Καλό είναι να κάνετε και μια μικρή έρευνα αγοράς.

Επίσης θα πρέπει να καταβάλετε

α) 34 ευρώ πλέον ΦΠΑ για τις δαπάνες σύνδεσης του νυκτερινού τιμολογίου στις οποίες υποβάλλεται ο Διαχειριστής Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ).

β) την προκαταβολή για την υπογραφή του νέου συμβολαίου με την ΔΕΗ ή άλλο προμηθευτή, εφόσον ο λογαριασμός δεν εκδίδεται στο ονομά σας.

ΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ & ΠΟΤΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ

Για 8 ώρες την ημέρα (15.00 έως 17.00 και 2.00 έως 8.00 τη χειμερινή περίοδο και 23.00 έως 7.00 την θερινή περίοδο) θα έχετε συνολική χρέωση α) 0,06610 ευρώ ανά KWH (αξία ρεύματος - χρέωση προμήθειας) συν β) τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις οι οποίες είναι 0,00007 ευρώ ανά KWH λοιπές χρεώσεις + 0,02267 ευρώ ανά KWH ΕΤΜΕΑΡ + 0,00690 ευρώ ανά KWH ΥΚΩ για κατανάλωση 4μήνου έως 1600 ΥΚΩ. Για κατανάλωση άνω των 1600 KWH οι χρεώσεις ΥΚΩ αυξάνονται. Πάγιο τέλος νυκτερινού τιμολογίου 2 ευρώ το 4μηνο.

Αρα όλες οι σταθερές καταναλώσεις (πχ ψυγείο, καταψύκτης) ρεύματος της οικίας σας αυτές τις ώρες θα υπολογίζονται με αυτή την μειωμένη χρέωση.

Από εκεί και πέρα για να υπάρχει ουσιαστικό όφελος και να αποσβεστούν τα έξοδα του ηλεκτρολογικού σχεδίου, θα πρέπει τις ώρες μειωμένης χρέωσης να χρησιμοποιείτε ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πχ. θερμοσυσσωρευτές, κουζίνα-φούρνος, ηλεκτρικό σίδερο, πλυντήριο ρούχων-πιάτων, θερμοσίφωνας).

Αυτό μπορεί να προγραμματιστεί αν σε μια οικογένεια η σύζυγος βρίσκεται στην οικία τις μεσημεριανές ώρες 15.00-17.00 την χειμερινή περίοδο.  Αν όμως γενικώς δεν βρίσκεστε στην οικία το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα το χειμώνα, τότε μόνο η χρήση των θερμοσυσσωρευτών θα σας οδηγήσει στην απόκτηση του νυκτερινού τιμολογίου.

Το ίδιο πρέπει να γίνεται και την θερινή περίοδο, δηλαδή να εκμεταλλεύεστε το διάστημα 23.00 έως 7.00 το βράδυ.

Επομένως αν δεν έχετε ήδη νυκτερινό τιμολόγιο καλό είναι να το σκεφτείτε πριν την απόκτησή του και να είστε βέβαιοι ότι η νυκτερινή κατανάλωση της οικίας σας θα είναι τουλάχιστον 150 KWH κάθε τετράμηνο.

ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΝΥΚΤΕΡΙΝΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Το νυκτερινό τιμολόγιο για οικιακούς καταναλωτές προσφέρει μειωμένη κλίμακα που ισχύει για 8 ώρες το 24ωρο.

15.00 έως 17.00 και 2.00 έως 8.00 την χειμερινή περίοδο (1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου)

23.00 έως 7.00 την θερινή περίοδο (1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου)

Στον λογαριασμό ρεύματος (εκκαθαριστικός & έναντι) αναγράφονται χωριστά η κατανάλωση στις ώρες μειωμένου τιμολογίου και χωριστά η κατανάλωση στις ώρες κανονικής χρέωσης.